Våren

Vårens energi då den vardagliga aktiviteten tar fart och man kan börja se tecken i naturen förutom kanske snösmältning börjar egentligen i slutet av mars. Jag kommer att utgå från slutet av mars och därmed i början av väduren som början på våren. Våren avslutas som jag ser det i slutet av juni då semestertiderna börjar. Därför Ser jag våren som Väduren, Oxen och Tvillingarna.

 

Våren innebär ofta en intensiv vardaglig aktivitet tillsammans med andra. Samarbete och anpassning är viktigt. De vardagliga projekten berör ofta fler än en själv. Det sker också en frigörelse från vinterns känslomässiga passiva och ”tvingande” band. Det finns en längtan mot ledig tid och mot sommaren. Vardagen, det vill säga den egna aktiviteten med hjälp av andra blir viktig.

 

April och Väduren

 

April har 30 dagar. I Sverige kallades april förr för gräsmånad). Den 1:a april får man luras och säga "April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill. I april äter vi också semlor och firar påsk. Påsk är en av våra största högtider och innebär lediga dagar och ofta umgänge med släkt och vänner. Den ”glada påsken” firas med godis i påskägg, vanliga ägg, fyrverkerier och påskeldar och inte minst med påskkärringar.

 

I april har våren kommit och snön och isen släpper ofta sitt grepp. Dagarna blir snabbt längre och det blir successivt varmare ute. Vi ser de första vårblommorna även träden börja spricka ut om det är varmt. Denna vår kan vi se hos Vädurar. Det är just aktiviteten som är viktig inför framtiden, inga avancerade projekt utan just känslan av att få komma igång och få fortsätta att utveckla detta arbete framöver. Förväntningar på en stimulerande aktivitet är därför ofta stor hos Väduren men aktiviteterna måste vara just stimulerande. Om de inte är som de tänkt eller om den tappar intresset för aktiviteterna avslutas de förmodligen ofta fort. Det är inte en vardag belamrad med ”tråkigt” enformigt arbete som Vädurar har tänkt sig utan saker som stimulerar och är intressanta. Större planer och projekt har därför en förmåga att bli mindre och mer socialt inriktade tillsammans med omgivningen.

 

Maj och Oxen

 

Maj har 31 dagar och namnet kommer från det latinska Maius och åt den romerske guden Jupiter (Jupiter Maius). Jupiter är gudarnas konung och dagsljusets och himlens gud. Maj kallades förr i Sverige för blomstermånad eller lövmånad. Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Mors dag firas sista söndagen i maj. Kristi himmelsfärds och pingst firas också i maj.

 

I maj får man ofta en skön försmak på sommaren och en känsla av glädje och vårkänslor. Även om maj ofta är en varm och skön månad så är man inte ledig utan har i regel många järn i elden. Närheten till sommaren gör att många längtar till semestern eller sommarlovet och en känsla av att man har en lång och skön sommar framför sig. För en Oxe ger denna känsla ett ofta lätt och positivt sinnelag. Visionen om sommaren knyter an till den omgivning man har och den aktivitet man är absorberad av och då främst roliga sociala aktiviteter med ett umgänge man trivs med. Aktiviteter och umgänge är avgörande för en Oxe. Det en Oxe ofta inte tar med i beräkningen är att alla människor har egna planer och att många ofta går sin egen väg utan att säga något. En insikt om detta kan skapa en känsla av ensamhet för Oxen. Denna tid av intensiv aktivitet skapar också ett behov av att vara lugn och få frid i sinnet.

 

Juni och tvillingarna

 

Juni har 30 dagar. Namnet kommer av gudinnan Jono som är förknippad med gifta kvinnor och barnafödande. Juni kallades förr för midsommarmånad. I juni börjar sommarlovet för skolan och många barn och studenter är lediga. Den6 juni är Sveriges nationaldag och också Svenska flaggans dag. Midsommaren har ända sen vikingatiden haft starka kopplingar till kärlek och fruktbarhet mellan människor.

 

Juni är en sommarmånad och det är ljust och ofta varmt. I juni börjar sommarlovet för skolan men för det flesta så fortsätter arbetet fram till efter midsommar. För en Tvilling skapar ljuset ett liv i rörelse och aktivitet både fysiskt, känslomässigt och mentalt. En Tvilling förbereder sig inför semestern och ledigheten. Detta tror jag är ett genomgående tema – att kämpa men ändå aldrig riktigt bli färdig inför semestern, att aldrig kunna slå sig till ro. Därför kan det uppstå problem med relationer och andra individers åsikter och förväntningar som den får konfronteras med. Det handlar om vad jag vill och att försöka få igenom så mycket som möjligt av den viljan oavsett om denna vilja handlar om att barnen eller någon i din omgivning skall ha det bra eller att du själv skall ha det. Men vädret och värmen i juni gör att det också blir viktigt med aktiviteter tilsammans med vänner och familj. I dessa aktiviteter vill en Tvilling gärna vara i centrum